Next Steps Live: Kunststoffen

Ben jij ondernemer in de kunststofsector en ben je bezig met stappen zetten op het gebied van circulair ondernemen en circulair design? Kom dan 20 september naar Next Steps Live!

Er gebeurt de laatste tijd veel in de kunststofsector. Door onder meer nieuwe wetgeving wordt het steeds urgenter om met circulariteit aan de slag te gaan. Welke stappen zijn er nodig voor de sector om die uitdagingen om te zetten in kansen? Tijdens Next Steps Live delen interessante sprekers hun ervaringen en geleerde lessen en er is alle ruimte om kennis, tips en verhalen uit te wisselen met andere ondernemers. Daarnaast werk je in interactieve sessies aan oplossingsrichtingen.

Voor wie?
Deze editie van Next Steps Live is speciaal bedoeld voor bedrijven en ontwerpers die met kunststoffen bezig zijn. Maar ook anderen zijn welkom; lees vooral wie er komen spreken en waarover. Wil je weten of er een Next Steps Live aankomt die meer op jouw sector is gericht? Kijk hier voor een overzicht van de andere Next Steps Live-middagen.

NEXT: Urgentie voor de kunststofsector

De urgentie voor de kunststofsector om met circulariteit aan de slag te gaan is groot. De druk is in korte tijd toegenomen door ontwikkelingen in binnen- en buitenland, constateert Ingeborg Gort-Duurkoop, partner van Partners for Innovation en sectorcoördinator Kunststoffen van CIRCO:

De kabinetsreactie op de transitieagenda kunststoffen laat zien dat de overheid bedrijven op korte termijn ultimatums stelt om resultaten te laten zien en dreigt met wetgeving. Producentenverantwoordelijkheid lijkt voor onder meer plastic wegwerpproducten, kleine plastic flesjes en matrassen onvermijdelijk. Het doel is om in 2030 het gebruik van nieuwe fossiele kunststoffen met 50% terug te dringen en verbranding van kunststoffen significant te verminderen. Hiervoor moeten bedrijven hun producten onder meer circulair compatibel maken en gerecyclede kunststoffen of biobased kunststoffen inzetten.

Daarnaast gebeurt er veel op het gebied van recycling. Zo spelen er spannende ontwikkelingen rond festivals, waar gemeentes hardcups (herbruikbare bekers) verplicht gaan stellen, waarmee ze vooruitlopen op nationaal en Europees beleid. Verder van huis heeft het Chinese importverbod van kunststofverpakkingsafval sinds januari enorme invloed op recyclers. Zij kunnen op dit moment veel materiaal niet kwijt. OEM-ers, brand owners en producenten zijn aan de beurt om met die vraag te komen. En daarvoor zijn investeringen nodig in capaciteit en kwaliteit. Kortom, de urgentie neemt flink toe.

Wat dat kan betekenen voor individuele bedrijven zien we bij CIRCO, waar koplopers al bezig zijn met het nemen van stappen rond kunststof in circulaire producten, diensten en businessmodellen. Op 20 september delen interessante sprekers hun uitdagingen. Hoe maak je bijvoorbeeld in een samenwerking met verschillende partijen technologische innovatie concreet? Hoe creëer je businessmodellen die opschaalbaar zijn binnen transparante samenwerkingsvormen? Gebleken is dat samenwerking en afstemming tussen alle schakels in de circulaire keten een belangrijk onderwerp is waar inmiddels al vele vruchtbare nieuwe varianten van zijn ontstaan.

SPREKERS

Erik Bronsvoort | Circular Cycling
Erik Bronsvoort kocht 20 jaar geleden zijn eerste mountainbike en sleutelde er tijdens en na zijn studie in Delft in zijn vrije tijd aan. Nu runt hij samen met zijn partner Matthijs Gerrits het bedrijf Circular Cycling, waarmee ze oude racefietsen en de metalen en kunststof onderdelen daarvan een nieuw leven geven. Tijdens Next Steps Live vertelt Erik meer over zijn uitdagingen en geleerde lessen. Lees meer over Erik in het CIRCO interview.

Matthew Doe | Partners for Innovation
Matthew is Sustainable Innovation Adviser bij Partners for Innovation en samen met onder meer Green Events  betrokken bij de ontwikkeling van hardcupbekers voor festivals. Festivals zijn druk bezig met het grootschalig introduceren van hardcupbekers. Bij de deelname aan een CIRCO Track zijn de opties voor zo circulair mogelijke wegwerp- én hardcupbekers verkend. Beiden zijn vooralsnog relevant, want voor sommige festivals is het laatste niet haalbaar. Uitdagingen die zich aandienen zijn onder meer inzamelmiddelen, het ontwerpen van bekers die goed te recyclen zijn en veranderende samenwerking met stakeholders, zoals brouwers. Bij Next Steps Live deelt Matthew de stappen die ze op het moment zetten en de grootste uitdaging voor de korte termijn.

Jan Kolijn | Tusti
Jan, van huis uit chemicus, is oprichter van TUSTI, een start-up die een reinigingsproces heeft ontwikkeld om hoogwaardig kunststof op duurzame wijze te herwinnen. TUSTI is ontstaan uit een samenwerking tussen TU Eindhoven en Stiphout, een klassiek kunststof-recyclingbedrijf. Door deze combinatie kunnen nieuwe, innovatieve ideeën snel in de praktijk worden getest. Eén van deze ideeën is het verwerken van folies uit huishoudelijk afval tot een nieuwe folie voor consumentenverpakkingen: een idee dat is ontstaan tijdens de CIRCO Kunststoffen track. In die Track waren alle spelers uit de keten aanwezig: van inzamelaars tot verpakkers. Juist in het aangaan van die samenwerking schuilen nieuwe kansen, én uitdagingen.

Ingeborg Gort-Duurkoop | Partners for Innovation
Ingeborg is partner van Partners for Innovation en sectorcoördinator Kunststoffen en trainer voor CIRCO. Ze deelt de geleerde lessen van de verschillende workshop Tracks en Design Classes die ze mede heeft ontwikkeld en gefaciliteerd. Wat is haar opgevallen in de verschillende workshoptrajecten en waar liggen de kansen?

De middag wordt gehost door Pieter van Os (Reversed Concepts) | trainer en lead ontwikkeling van de CIRCO Tracks.

PROGRAMMA

14.00 – Inloop met koffie en thee
14.15 – Start middag – Introductie
– Pieter van Os, Circulair ondernemen-expert en NRK
14.30 – Track cases: Take aways & Dialoog
– Deelnemers CIRCO en Ingeborg Gort-Duurkoop
15.30 – Break
15.50 – Next Steps: sessies oplossingsrichtingen en stappen
16.50 – Next Steps: pitches en dialoog
17.20 – 18.00 – Borrel
Locatie: The Green House, Utrecht

MELD JE HIER AAN

CIRCO Next Steps Live is een gratis middag. Volg CIRCO op Twitter, Facebook of de Linkedin Group CIRCOnl voor updates over het programma en de sprekers!

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met NRK, De Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie.