Next Steps Live: Maakindustrie

Ben jij ondernemer in de maakindustrie, metaal- of maritieme sector en ben je bezig met stappen zetten op het gebied van circulair ondernemen en circulair design? Kom dan 29 november naar Next Steps Live!

Er zijn in de maakindustrie al veel bedrijven op weg die waardeverlies omzetten in circulaire business. Maar of je nou net begonnen bent of al langer op weg – je komt altijd uitdagingen tegen. Tijdens Next Steps Live delen bedrijven hun ervaringen en geleerde lessen en er is alle ruimte om kennis, tips en verhalen uit te wisselen met andere ondernemers. Daarnaast werk je in interactieve sessies aan oplossingsrichtingen in CIRCO-stijl.

Voor wie?
Deze editie van Next Steps Live is speciaal bedoeld voor bedrijven en ontwerpers die in de maakindustrie, metaal- of maritieme industrie actief zijn. Maar ook anderen zijn welkom: lees vooral wie er komen spreken en waarover.

NEXT: circulaire homerun

De eerste stap is altijd belangrijk, en het liefst wil je als bedrijf meteen de circulaire homerun slaan of de jackpot binnen halen. Als je met je bedrijf aan de slag wilt met duurzaamheid en circulaire business en je collega’s en stakeholders hebben nog geen idee van de waarde daarvan, helpt het enorm als die eerste stap zo praktisch en logisch mogelijk is, en een goed verhaal geeft. Zulke verhalen zijn er.

Bas Hillerström, die als CIRCO-trainer meerdere groepen bedrijven uit de maritieme sector op weg hielp met circulaire business en design, benoemt een mooi voorbeeld: “Bij een van de CIRCO-deelnemers kwam naar boven dat ze per week vier volle zeecontainers aan materiaal weggooiden. Een schoolvoorbeeld van waardeverlies. Ze hebben toen een demontagestraat opgezet, met als doel bruikbare onderdelen terug te winnen en opnieuw in te zetten in het serviceproces. Met deze simpele oplossing is binnen vijf maanden ongeveer 30 ton aan bruikbaar materiaal teruggewonnen dat anders zou zijn verspild. Vanzelfsprekend gaat dit gepaard met een zeer forse besparing op inkoop van nieuw materiaal en onderdelen.”

Sprekers

Jelle ter Braak | Heerema
Jelle is Structural Engineer bij Heerema Marine Contrators (HMC), marktleider binnen de internationale olie-, gas- en renewables-industrie met een duidelijke focus op duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn de beslissing om het nieuwste schip in aanbouw, Sleipnir, op Liquefied Natural Gas (LNG) te laten draaien, en het project om een walstroomconnectie op te zetten voor het Calandkanaal. Na deelname aan de CIRCO Track is HMC nog eens kritisch gaan kijken naar de manier waarop staal wordt hergebruikt. Er wordt nu gewerkt aan een intern ‘marktplaatssysteem’ om hergebruik te faciliteren en te monitoren. Een van de volgende grote uitdagingen is om te bekijken hoe HMC de organisatie nog gemotiveerder kan maken om voor nieuw te ontwerpen constructies meer gebruikt staal te (her)gebruiken en ook dit staal weer aan te bieden voor hergebruik via de marktplaats. Dit is een uitdaging omdat het hergebruikproces meer van de werknemers vraagt terwijl het financiële gewin per project soms nog beperkt is, maar tegelijkertijd biedt dit wél interessante nieuwe businesskansen voor de toekomst.

Niels Maat | SEW Eurodrive
Niels is Manager Drive Solutions en Drive Service bij SEW-EURODRIVE, wereldwijd trendsetter in aandrijftechniek. Ze leveren oplossingen voor aandrijf- en besturingstechnische vraagstukken in vele takken van de industrie, van attractieparken tot verrijdbare havenkranen. SEW-EURODRIVE vertaalt uitdagingen in 4 R’s: refit, return, reuse en recycle. Dit doen ze zowel voor bestaande als nieuwe producten die ze op de markt brengen. Niels Maat vertelt hoe ze dit hebben gedaan, wat ze hebben geleerd en wat de grootste uitdagingen waren en nog steeds zijn. Reuse van producten is inmiddels succesvol, de volgende uitdaging is hergebruik van onderdelen in producten die als nieuw worden verkocht. Een logische ontwikkeling, kijkend naar het steeds schaarser worden van de gebruikte materialen, en het gegeven dat sommige onderdelen een zelfs oneindig leven kunnen hebben. Niels zet de uitdaging uiteen, die aan de ene kant gaat over wet- en regelgeving en aan de andere kant over klantacceptatie en het creëren van meerwaarde.

Bart de Gooijer | CoolTech
Bart de Gooijer is directeur van CoolTech International, specialist in het verduurzamen van metalen door middel van het diep cryogene behandelingsproces. Door de diep cryogene behandeling wordt de levensduur van onder meer (slijt)onderdelen zoals tandwielen, matrijzen en messen verlengd. Het diep cryogene proces levert daarom een besparing op van grondstoffen en levert daarmee een bijdrage aan een duurzamere productieketen. Het lijkt een eenvoudige businesscase, maar de traditionele markt van fabrikanten brengt veel uitdagingen met zich mee. Bart gaat tijdens Next Steps Live in gesprek over hoe ze meerwaarde (kansen) voor circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën bekend, meetbaar en toepasbaar kunnen maken.

Bas Hillerström | Critical Minds
Bas is Circular Implementation consultant bij Critical Minds en daarnaast trainer en sectorcoördinator Maakindustrie bij CIRCO.

Programma

14.00 – Inloop met koffie en thee
14.15 – Start middag – Introductie
– Pieter van Os, Circulair ondernemen-expert
14.30 – Track cases: Take aways & Dialoog
– Deelnemers CIRCO en Bas Hillerström
15.30 – Break
15.50 – Next Steps: sessies oplossingsrichtingen en stappen
16.50 – Next Steps: pitches en dialoog
17.20 – 18.00 – Borrel

Praktische informatie

Datum
29 november 2018

Tijden
14.00 – 18.00 uur

Locatie
Blue City, Rotterdam

Kosten
Geen. Deze middag wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

MELD JE HIER AAN