Workshop Track – Circulaire Metaalketen

In een serie van drie workshops helpen FME en de Metaalunie bedrijven en ontwerpers op weg met een CIRCO Circular Business Design Track, om samen nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten.

Deze CIRCO Track is speciaal ontwikkeld voor de technologische industrie, met in deze editie een focus op gebouwgerelateerde producten. De Track bestaat uit drie ééndaagse workshops in een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen (Initiate) en je verkent kansen daarvan voor je eigen business (Ideate). Daarna zet je concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en/of businessmodellen die bijdragen aan nieuwe omzet én aan de ontwikkeling naar een circulaire economie (Implement).

1. Initiate 

Tijdens de eerste dag duik je diep in het gedachtegoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen met de andere deelnemers hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen komt door de toepassing van circulaire designprincipes. We starten met een inspirerende rondleiding en een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart. In het tweede dagdeel wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en wordt uitgelegd hoe je met circulair design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten of gebruikers. Je verkent samen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

2. Ideate

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we verder samen met de trainers en andere deelnemers. Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in interactieve werkvormen alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Deze worden altijd gekoppeld aan een circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

3. Implement

Tijdens de laatste workshop bereid je je voor op de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de vorige workshop. We kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Je krijgt inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid. Daarna stel je een roadmap op met concrete vervolgstappen. Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Praktische informatie

Voor wie
Deze Track is speciaal gericht op ondernemers die werkzaam zijn in de bouwgerelateerde metaalketen. Per bedrijf doen twee personen mee, iemand die op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales, en een tweede persoon die betrokken is bij design/productontwikkeling.

Data
21 september, 5 en 19 oktober 2018

Tijden
09.00 – 17.30 uur

Locaties
Kloeckner Metals ODS Nederland, Barendrecht

Kosten
Leden van FME en Metaalunie kunnen kosteloos deelnemen, overige bedrijven betalen €500,- ex. btw (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw; de gereduceerde tarieven worden mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en door Metaalunie en FME.

Trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Jeannette Levels-Vermeer (LBP| Sight) en Stella van Himbergen (Dutch Design in Development).

Aanmelden
Meld je hier aan!