Workshop Track – Circular Retail

Circulaire economie: je hoort de term tegenwoordig veel voorbij komen. Het is een systeem waarin producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Of waarin diensten worden aangeboden in plaats van producten. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. CIRCO biedt een driedaagse cursus aan om jou als bedrijf in de retail- en tuinbranche op weg te helpen en kennis op te doen van circulair ondernemen en circulair design.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design-principes. Zo mogelijk is er ook een rondleiding.

 Dag 2: Ideate Workshop
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend. In een aantal interactieve werkvormen worden alle eerder verzamelde inzichten verwerkt tot potentiële circulaire producten en diensten.

Dag 3: Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van het beste concept uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?

  • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
  • CIRCO maakt door samenwerking binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
  • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf , en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
  • Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
  • Als bedrijf draag je bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.
  • De CIRCO Track wordt verzorgd door ervaren CIRCO-trainers, in samenwerking met INretail en Tuinbranche Nederland.
  • One-time opportunity: een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!

Praktische informatie

Voor wie?
Bedrijven in de retail- en tuinbranche, die op zoek zijn naar nieuwe businesskansen en hun verantwoordelijkheid willen nemen in de zich snel ontwikkelende circulaire economie. En bedrijven die bezig zijn om circulaire business te ontwikkelen en hiermee op weg geholpen willen worden in een gefaciliteerd designproces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers.

De Track biedt plaats aan 10 bedrijven. Van elk bedrijf doen twee mensen mee: iemand die op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales, en een tweede persoon die betrokken is bij design/productontwikkeling.

Data
Nader te bepalen, na de zomer

Tijden
9.00 – 18.00 uur

Locatie
Centraal gelegen (nader te bepalen)

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainer Marien Korthorst (Cirkel design).

Aanmelden
Meld je hier aan!

Deze Track wordt aangeboden in samenwerking met INretail en Tuinbranche Nederland.