Workshop Track – Flexibele kunststoffen

Circulaire economie is een hot issue. Het is een systeem waarin producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. CIRCO biedt een driedaagse cursus aan om jou als bedrijf op weg te helpen en kennis op te doen over circulair ondernemen en circulair design. Deze Track is voor bedrijven in de kunststofketen die werken met zacht PVC. 

De Circular Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen:

Dag 1: Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtegoed van de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design-principes. Ook vindt er een rondleiding plaats bij een kunststofsorteer/recyclingbedrijf zoals Van Werven, Kras, SUEZ of Renewi.

Dag 2: Ideate Workshop
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en designstrategieën. De kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we verder. In een aantal interactieve werkvormen verwerken we alle eerder verzamelde inzichten tot potentiële circulaire producten en diensten.

Dag 3: Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van het beste concept uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?
• Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is deze toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
• CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
• Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
• Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf , en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
• Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen om aan te haken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
• Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.
• De CIRCO Track wordt verzorgd door ervaren trainers van Partners for Innovation en Cirkel Design, in samenwerking met NRK.
One time opportunity: dit is een uniek project, en een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!

Ambities Rijksoverheid
Door te investeren in circulaire kunststoffen draag je bij aan de ambities van het kabinet binnen het Rijksbrede programma circulaire economie:
•In 2030 een (tussen) doelstelling te realiseren van 50% minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen).
In 2050 hebben kunststoffen een geringe voetafdruk en zijn gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare – biobased -kunststoffen van een gegarandeerde kwaliteit.

Praktische informatie

Voor wie
Bedrijven in de kunststofketen die zacht PVC produceren, verwerken, (willen) toepassen in hun producten, gebruiken, inzamelen en recyclen. En die bezig zijn om circulaire business te ontwikkelen en op weg geholpen willen worden in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Aantal deelnemers per serie: maximaal 10 bedrijven (2 personen per bedrijf).

Data
28 mei, 13 & 25 juni 2019

Tijden
9.00 – 18.00 uur

Locatie
Centraal gelegen (nader te bepalen)

Kosten
Per bedrijf wordt een bijdrage van € 500,-gevraagd. Voor dit bedrag kunnen 2 personen 3 volledig verzorgde workshopdagen volgen. De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Trainers
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Ingeborg Gort (Partners for Innovation) en Marien Korthorst (Cirkel Design).

Aanmelden
Meld je aan door een mail te sturen naar Roxy Goudsmit: goudsmit@nrk.nl.

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met NRK.