Workshop Track – Gelderse Maakindustrie

Circulaire economie is een hot thema. Het is een systeem waarin producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Of waar, in plaats van producten, diensten worden aangeboden. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. CIRCO biedt een driedaagse cursus aan om jou als bedrijf op weg te helpen en kennis op te doen van circulair ondernemen en circulair design. Samen met een inspirerende groep deelnemers worden nieuwe kansen ontdekt en wordt nieuwe, circulaire business in gang gezet. Deze Track wordt speciaal georganiseerd door de Gelderse maakindustrie.

De Track bestaat uit drie eendaagse workshops:

Dag 1: Initiate Workshop
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design-principes. Zo mogelijk is er ook een rondleiding.

Dag 2: Ideate Workshop
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën. De kansen uit de
voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend. In een aantal interactieve werkvormen worden alle eerder verzamelde inzichten verwerkt tot potentiële circulaire producten en diensten.

Dag 3: Implement Workshop
Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van het beste concept uit de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?
• Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen! Je vergroot je concurrentiekracht, je creëert nieuwe waarden voor je bedrijf en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je business model. Is deze toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
• CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of onmogelijk is. Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
• Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
• Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
• Meedoen aan CIRCO biedt veel kansen voor aanhaken op een breed netwerk, contact met andere sectoren en een groeiende community.
• Als bedrijf draag je bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden.
• De CIRCO Track wordt verzorgd door ervaren CIRCO-trainers.
• One-time-opportunity: dit is een uniek project, en een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!

Praktische informatie

Voor wie
Bedrijven in de Gelderse maakindustrie, die op zoek zijn naar nieuwe businesskansen en hun verantwoordelijkheid willen nemen in de zich ontwikkelende circulaire economie. En die bezig zijn om circulaire business te ontwikkelen en hiermee op weg geholpen willen worden in een gefaciliteerd design-proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers.

Data
10 & 24 september, 3 oktober 2019

Tijden
9.00 – 18.00 uur

Locatie
Gelderland (exacte locatie nader te bepalen)

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Trainers
Deze Track wordt geleid door Marien Korthorst (Cirkel design) en Jeannette Levels-Vermeer (LBP|Sight).

Aanmelden
Aanmelden kan via Ruud Schuurman (ruud@rctgelderland.nl), Toine Straatman (straatman@metaalunie.nl) of Franske van Duuren (vanduuren@kiemt.nl).

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met RCT Gelderland, Koninklijke Metaalunie en Kiemt.