Workshop Track – Maritieme (maak)industrie

De circulaire revolutie binnen de maritieme (maak)industrie is begonnen. Bedrijven als Damen, Van Oord, Royal IHC en Heerema gingen je al voor en ontwikkelden circulaire waardeproposities voor hun business tijdens de eerdere editie van deze CIRCO Circular Business Design Track. De maritieme sector verbruikt een enorme hoeveelheid grondstoffen, bijvoorbeeld bij het bouwen van schepen en installaties. Dit biedt volop mogelijkheden voor circulaire innovatie.

De Circular Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

1. Initiate 

Tijdens de eerste dag duik je diep in het gedachtegoed van de circulaire economie. Je onderzoekt samen met de andere deelnemers hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen komt door de toepassing van circulaire designprincipes. We starten met een inspirerende rondleiding en een serious game waarin je de voordelen van circulaire businessmodellen ervaart. In het tweede dagdeel wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en wordt uitgelegd hoe je met circulair design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten of gebruikers. Je verkent samen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

2. Ideate

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop pakken we op en verkennen we verder samen met de trainers en andere deelnemers. Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in interactieve werkvormen alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Deze worden altijd gekoppeld aan een circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

3. Implement

Tijdens de laatste workshop bereid je je voor op de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de vorige workshop. We kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Je krijgt inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid. Daarna stel je een roadmap op met concrete vervolgstappen. Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Praktische informatie

Voor wie
Groep van 10 bedrijven, per bedrijf een beslisser en een ontwerper/engineer. Deze Track is speciaal gericht op de maritieme (maak)industrie.

Data
12 september, 26 september en 10 oktober 2018

Tijden
09.00 – 17.30 uur

Locaties
Onze workshops vinden plaats op inspirerende locaties. De exacte locaties voor deze Track worden later bekend gemaakt.

Kosten
€500,- ex. btw per bedrijf (voor 2 personen). De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw, het gereduceerde tarief is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Workshopleiding
Deze Track wordt geleid door CIRCO-trainers Bas Hillerström (Critical Minds) en Thirza Monster (Cirkellab).

Aanmelden
Meld je hier aan!