Workshop Track – meubel & interieur

Er zijn veel kansen in circulair ondernemen. Maar hoe genereer je meer omzet met minder grondstoffen? Hoe ontwerp je circulaire producten of diensten en wat zijn circulaire business modellen? CBM en CIRCO helpen jou en je bedrijf hierbij op weg met de Circular Business Design Track. In actieve workshops komen we samen tot nieuwe producten, diensten en businessmodellen. De workshops zijn speciaal gericht op de meubel- en interieurbranche.

In een serie van drie workshops helpen we jou als bedrijf op weg om samen nieuwe circulaire businesskansen te ontdekken. Na afloop heb je zowel een visie ontwikkeld als een concreet, praktisch uitvoerbaar plan om morgen aan te beginnen.

Een Circular Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops in een periode van twee maanden. Je maakt hierin kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen (Workshop 1: Initiate), verkent kansen daarvan voor je eigen business (Workshop 2: Ideate), en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen die bijdragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie (Workshop 3: Implement).

Workshop 1 Initiate
Tijdens deze eerste dag duiken we diep in het gedachtegoed van circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door praktische toepassing van circulaire design-principes.

We starten met een inspirerende rondleiding bij een bedrijf dat afval beschouwt en behandelt als grondstof voor nieuwe producten. We spelen een serious game waarin je de voordelen van circulaire business modellen ervaart.

In het tweede deel van de workshop wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en uitgelegd hoe je met circular design commercieel aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten / gebruikers. Uitgerust met deze kennis ga je samen verkennen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

Aan het eind van de workshop ben je in staat om een selectie te maken van de meest veelbelovende ontwerpstrategieën. Deze vormen het startpunt voor workshop 2.

Workshop 2 Ideate
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire ontwerpstrategieën en circulaire businessmodellen. De benoemde kansen uit workshop 1 worden verder verkend. Het team van ontwerpers neemt het voortouw en gaan samen met de bedrijven aan het werk.

Kennis, kunde en creativiteit worden ingezet om, in een  aantal interactieve werkvormen, alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten, gekoppeld aan een circulair businessmodel. Dit levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden tot vernieuwende concepten. Deze concepten zijn eerste stappen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

Workshop 3 Implement
Tijdens de 3e workshop word je voorbereid om de stap te maken naar realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit workshop 2 Ideate. We kijken daarbij naar technische- en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en circulaire impact. Je krijgt hierdoor concreet inzicht in mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid; kennis die je ook na afloop gericht kunt toepassen. Daarna wordt een roadmap, praktisch stappenplan opgesteld met concrete vervolgstappen voor realisatie van de concepten.

Als bedrijf ben je hierna uitgerust met tools en kennis om je eigen organisatie stapsgewijs te transformeren tot een circulaire koploper.

Praktische informatie

Voor wie
Groep van 10 bedrijven, per bedrijf een beslisser en een ontwerper/engineer. In deze track richten we ons op de meubel- en interieurbranche.

Data
1, 15 en 29 november 2017

Tijden
09.00 – 18.00 uur

Locaties
Divers

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname dankzij ondersteuning van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en CBM. (Deelname aan een CIRCO Track kost €2000 per bedrijf. Dit jaar wordt echter €1500 van de track gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en betaalt CBM voor leden van de branchevereniging de resterende €500.)

Workshop trainers
Stella van Himbergen (DDiD)  en Simone Gager (Circle Economy)