Circulaire verpakkingen voor deurkrukken en yoghurt

Rijst, chips, sperziebonen met kokossaus, wasmiddel, bloemen, deurkrukken en yoghurt. De deelnemers aan de Circular Design Class namen een bonte verzameling aan producten mee om van elkaar te leren hoe die meer circulair kunnen worden verpakt. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), Partners for Innovation en CIRCO organiseerden onlangs voor de tweede keer een workshop voor verpakkingsontwerpers over het verduurzamen van verpakkingen.

Dit bericht stond eerder op de website van KIDV

Deelnemers gingen direct met hun eigen casus aan de slag. De aanwezige bedrijven waren onder meer Van Oers United, Artitec en ontwerpbureau Pepper. Tijdens deze eendaagse workshop leerden de deelnemers om op een andere manier te kijken naar hun productverpakkingscombinatie. Door alle ketenstappen goed in kaart te brengen, ontstond er inzicht op welke plekken nog kansen liggen om een verpakking verder te verduurzamen.

Aan het einde van de dag pitchten alle deelnemers hun resultaten en nieuwe inzichten met een individuele posterpresentatie. Een daarvan ging over rijstverpakkingen. Door de rijst nauwkeurig in eenpersoonsporties af te meten, gaat geen rijst verloren. Hierdoor wordt voedselverspilling tegengegaan. Dit vraagt weliswaar om meer verpakkingsmateriaal, maar het weggooien van voedsel zorgt voor een groter milieuverlies. Ook werd een concept gepitcht waarbij wassen een dienst wordt in plaats van een product.

“Het is belangrijk dat bedrijven nadenken over hoe verpakkingen een rol kunnen spelen in een circulaire economie”, vertelt medeorganisator Karen van de Stadt. “We laten de deelnemers op een andere manier nadenken over het ontwikkelen van verpakkingen. Doordat ze tijdens deze workshop zelf een specifieke casus inbrengen, kunnen ze hier bij wijze van de volgende dag al mee aan de slag.”

Wil je zien wat de deelnemers hebben gedaan tijdens de Circular Design Class? Bekijk dan de video die tijdens deze dag is gemaakt. De volgende workshop wordt gegeven in het najaar. De datum wordt nog bekendgemaakt op de website van het KIDV. Wil je alvast meer informatie? Neem dan contact op via: info@kidv.nl of info@circonl.nl.